Wednesday, December 12, 2012

北朝鮮の衛星打ち上げは受け入れられない

ノルウェー外務大臣のコメント:

http://www.regjeringen.no/nb/dep/ud/pressesenter/pressemeldinger/2012/nordkorea_rakett.html?id=709679&WT.tsrc=epost

「六カ国協議を早急に行うべき。責任は北朝鮮にある」としているが、すぐにできるかどうか。

Monday, December 10, 2012

汚職のもっとも少ない国


Finland och Danmark världens minst korrupta länder

Finland och Danmark är, tillsammans med Nya Zeeland, världens minst korrumperade länder. Det visar den årliga kartläggningen från Transparency International.
2012-12-05
De nordiska länderna har traditionellt placerat sig i toppskiktet i Corruption Perceptions Index. Sverige kommer i år på fjärde plats, Norge och Island på sjunde respektive elfte plats.
Bland EU-länderna visar Grekland och Spanien, som rammats hårt av finanskrisen, dåliga resultat. Afghanistan, Nordkorea och Somalia står för årets bottennoteringar.
CPI-indexet sammanställs av data från oberoende institutioner med fokus på ledarskap och affärsmiljö. Datainsamlingen spänner över de senaste 24 månaderna.

コングスヴィンゲル刑務所に外人専用部門設立

ノルウェーのコングスヴィンゲル刑務所に、今日から外国人専用の施設ができた。ここに収監されている人たちは、刑期後には強制退去、あるいは母国に引き渡しということになるため、通常のノルウェーの更正訓練では適当ではないと考えられているため。

もともと自由を剥奪するだけで、大きな罰と感じられるノルウェー人に比べ、外国人にはこの感覚が薄いということがこの数年はっきりしてきた。これは以前から論議されていた問題だが、2013年の予算で許可が出たことにより開始。

この施設のあるヴォールオーセン地区収監施設は、2013年のうちにすべて外国人専用となる予定。

En ny avdeling for utenlandske innsatte ble i dag åpnet ved Kongsvinger fengsel. I løpet av 2013 vil hele Kongsvinger fengsel, avdeling Vardåsen bli forbeholdt utenlandske innsatte.

- Avdelingen er forbeholdt mannlige innsatte som skal utvises og transporteres ut av Norge ved løslatelse, eller overføres til soning i hjemlandet, sier statssekretær Pål Lønseth i Justis- og beredskapsdepartementet.

Fengselet har 97 plasser, hvorav 49 er på høysikkerhet og 48 på lavsikkerhet. Vardåsen skal også ta imot innsatte som sitter i varetekt.

- Fordi de innsatte på Vardåsen ikke skal tilbakeføres til norsk samfunn vil de få et spesielt tilrettelagt innhold under straffegjennomføringen. Skolen i fengselet legger om opplæringstilbudet slik at det fokuseres blant annet på engelsk, byggfag, data og basiskunnskaper som å skrive, lese og regne, sier Lønseth. 

Beslutningen om å opprette en egen enhet for utlendinger ble tatt i forbindelse med statsbudsjettet for 2013. Regjeringens ønsker å styrke samarbeidet i justissektoren for å legge bedre til rette for utsending av utenlandske innsatte. Det er forutsatt at enheten vil bedre sambruken av blant annet tolketjenester i justissektoren. Kongsvinger fengsel skal samarbeide tett med utlendingsmyndighetene og politiet for å sikre mer effektiv uttransportering etter løslatelse, eller ved soningsoverføringer.

Utlendingsenheten på Kongsvinger er utformet i samsvar med anbefalinger gitt av Europarådet i oktober 2012.

Kongsvinger fengsel har til sammen 117 plasser. 97 plasser ligger på Vardåsen. Til Kongsvinger fengsel hører også avdeling G som er lokalisert i Kongsvinger sentrum. Avdelingen har 20 plasser og vil i hovedsak brukes til varetekt etter opprettelsen av utlendingsenheten på Vardåsen. Varetektsinnsatte kan sitte både på Vardåsen og på avdeling G.

スウェーデンの父親

小さな子供を持つ父親の労働時間が減少中。
母親と父親の労働時間が均等に向かう方向へ。


Småbarnsmammors och -pappors arbetstid närmar sig varandra
Genomsnittlig total faktiskt arbetad tid för sysselsatta i åldern 16-64 år med hemmaboende barn under sju år, åren 1987-2011. Timmar per vecka.

*シングルパパを主人公にした小説、"Pappadagar i Råttansår"を読むと、スウェーデンのパパたちの日常がよくわかる。
子供と遊ぶときには携帯電話を切るとか、ちょっとしたところに気を遣っているパパたち。元妻の新しい恋人と子供たちの接触にイライラしたり、自分もパートナー探しで一喜一憂したり。読みやすい文体も魅力的。
Daniel Möllbergのデビュー作。


珍しく日本の記事

ノルウェーのVG紙に久々に日本についての記事。「日本が再び不況に」のタイトル。
次の選挙についてが静かに叙述されていて、よいまとめにはなっていると思う。

http://e24.no/makro-og-politikk/japan-tilbake-i-resesjon/20310080